Nezihe Araz’ın Tiyatrolarındaki Toplumsal Sorunlar

Author:

Year-Number: 2018-Volume 6 Issue 4
Yayımlanma Tarihi: null
Language : Yes
Konu : null
Number of pages: 23-37
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

 Nezihe Araz is one of the most important women writers of the last period. In addition to various genres, he has created many theater pieces. Her plays are based on women and mysticism. In addition to these, he mentioned the issues he saw problematic in our society life. He has attracted attention to more or less problems in theatrical works. In our study, after categorizing these problems, it was mentioned how the works took place and what they were included in the works. The problems in the works of the artist are divided into family life, women, differences of understanding, misconceptions in human behavior and disorders in the functioning of the institution or system by taking their main points into consideration. Then the sub-branches of these basic points were examined and our study was completed.
 The artist, who is looking at the society with an observer understanding, is not indifferent to the problems of the society in which he lives. The artist tried to bring different points of view to the points he touched and thus managed to appeal to different groups. In this study, the social problems presented to his attention have been determined. According to Nezihe Araz, society should be considered with all aspects and with a critical eye. The artist should raise many issues, especially in the east-west conflict. Many defects caused by personal errors may cause the deterioration of society, as well as draw attention to all types of moral weakness and corruption. We can say that social problems have been used in his works by using strong observer and descriptive aspects.

Keywords

Abstract

Nezihe Araz, son dönemin önemli kadın yazarlarından biridir. Çeşitli türlerin yanında birçok tiyatro eserine imza atmıştır. Yazdığı tiyatro eserleri kadın ve tasavvuf çerçevesinde şekillenmiştir. Bunların yanında bütün eserlerinde toplum yaşantımız içinde sorunlu gördüğü konuları dile getirmiştir. Tiyatro eserlerinde az ya da çok birçok probleme dikkat çekmiştir. Çalışmamızda bu sorunları kategorize ettikten sonra eserlerde nasıl yer aldığına ve ne amaçla yer verildiğine değinilmiştir. Sanatçının eserlerinde yer alan sorunlar temel noktalar gözetilerek aile yaşantısı, kadın, anlayış farklılığı, insan davranışlarındaki yanlışlar ve kurum ya da sistem işleyişindeki bozukluklar diye sınıflandırılmıştır. Daha sonra bu temel noktaların alt dalları incelenerek çalışmamız tamamlanmıştır. Topluma gözlemci bir anlayışla bakan sanatçı, içinde yaşadığı toplumun sorunlarına kayıtsız kalmamıştır.

Sanatçı, değindiği noktalara farklı bakış açıları getirmeye çalışmış böylece farklı kesimlere hitap etmeyi başarmıştır. Bu çalışmamızda onun dikkatlere sunduğu toplumsal sorunlar tespit edilmeye çalışılmıştır. Nezihe Araz’a göre toplum, tüm yönleriyle ve eleştirel bir gözle ele alınmalıdır. Sanatçı, toplumda özellikle doğu-batı çatışması kaynaklı pek çok meseleyi gündeme getirmelidir. Kişisel hatalardan kaynaklı pek çok kusur toplumun bozulmasına sebep olabileceğinden, her türden ahlaki zaaf ve yozlaşmaya da dikkat çekmek istemiştir. Toplumsal sorunları güçlü gözlemci ve tasvirci yönünü kullanarak eserlerinde işlemiştir, diyebiliriz.

Keywords