Ortaokul Düzeyinde Öğrenim Gören Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Türkçe Öğrenirken Yaşadığı Sorunlar ve Çözüm Önerilerine Dair Öğrenci ve Öğretmen Görüşleri

Author :  

Year-Number: 2018-Volume 6 Issue 3
Language : Turkish
Konu : null
Number of pages: 378-394
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu araştırmada, ortaokul düzeyinde öğrenim gören yabancı uyruklu öğrencilerin Türkçe öğrenirken yaşadığı sorunlar ve çözüm önerilerine dair öğrenci ve öğretmen görüşlerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji deseni kullanılmıştır. Araştırma verileri 2017-2018 öğretim yılında Tokat’ta bir ortaokulda öğrenim gören 10 yabancı uyruklu öğrenciden ve bu okulda görev yapan iki Türkçe öğretmeninden toplanmıştır. Araştırmanın çalışma grubu amaçlı örnekleme çeşitlerinden ölçüt örnekleme yöntemiyle oluşturulmuştur. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırışmış görüşme kullanılmıştır. Veri analizinde ise içerik analizi kullanılmış ve elde edilen bulgular doğrultusunda uzman görüşü de alınarak tema-kategori-kodlar oluşturulmuştur. Bu araştırmayla Türkçenin dil özelliklerinden kaynaklı yaşanan sorunlar, dört temel dil becerilerini edinmede yaşanan sorunlar, öğretim materyaline ilişkin sorunlar, anne-baba tutumuna ilişkin sorunlar, derslerin işlenme yöntemiyle ilgili sorunlar, sahip olunan maddi imkanlarla ilgili sorunlar, sınıf arkadaşlarıyla uyum ile ilişkili sorunlar, eğitim öğretim yöntemi ile ilgili sorunlar yabancı öğrencilerin ve Türkçe öğretmenlerinin görüşleri doğrultusunda tespit edilmiştir. Ayrıca bu araştırmayla yabancılara Türkçe öğretiminde yaşanan sorunlara yönelik öğretmen ve öğrencilerin görüşleri alınarak çeşitli çözüm önerileri de geliştirilmiştir. Bu doğrultuda, ağırlıklı Türkçe kursları verilmesi, temel Türkçeyi öğreten ve öğrenci seviyesine uygun ders kitaplarının hazırlanması, yabancılara Türkçe öğretimi alanında nitelikli öğretmen yetiştirilmesi, öğrencilere psikolojik destek verilmesi, maddi yardım yapılması, eksik öğretim materyallerinin tamamlanması gibi öneriler geliştirilmiştir.

Keywords

Abstract

In this research, it is aimed to determine the opinions of the sudents and the teachers about the solution proposals and the problems faced by the foreign students while learning Turkish. Phenomology design was used as qualitative research methods. The research data were gathered from 10 foreign students and 2 Turkish teachers at a secondary school in 2017-2018 education year. The working group was formed using criterion sampling which belongs to purposive sampling. Semi-structured interview was used as data collection tool. Content analysis was used and theme-category-codes were formed by taking expert opinion. Several problems originating from the Turkic language characteristics, the problems in acquiring the four basic language skills, the problems related to teaching materials, the problems related to parental attitudes, the problems related to the lectures’ methods of teaching, the problems related to orientation to the classmates were determined in accordance with the opinions of foreign students and Turkish teachers. Besides, various solution proposals were developed such as giving weighted Turkish courses, preparing textbooks that teach basic Turkic education and suitable for students’ level, training qualified teachers on teaching Turkish as sa foreign language, giving psychological support to students, providing financial assistance, and completing lacking teaching materials.

Keywords


  • Açık, F. (2008). Türkiye’de yabancılara Türkçe öğretilirken karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri.

  • Açık, F. (2008). Türkiye’de yabancılara Türkçe öğretilirken karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri.Doğu Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümü “Uluslararası Türkçe Eğitimi ve Öğretimi Sempozyumu.

  • Alyılmaz, C. (2010). Türkçe öğretiminin sorunları, Turkish Studies, 5/3, 728–749.

  • Aktekin, S. (Ed.), (2017). Sınıfında Yabancı Uyruklu Öğrenci Bulunan Öğretmenler İçin El Kitabı.Ankara: MEB

  • Banister, B. ve Burman, (2002). Qualitative Methods In Psychology,Great Britain:E. Biddles Ltd.

  • Başçetinçelik, A. ( 2007). Dil toplumun onurudur. Çukurova Üniversitesi Makale Sistemi, s.20-25Erişimadresi:http://turkoloji.cu.edu.tr/DIL%20SORUNLARI/ayse_bascetincelik_dil_toplumun_onurud ur.pdf

  • Bekdaş, M. (2017). The Perceptions of High School Students for the Concept of English through Metaphors: Tokat Sample. Gazi Eğitim Bilimleri Dergisi (GEBD), 3/2, 35-41

  • Biçer, N., Çoban, İ. ve Bakır, S. (2014). Türkçe öğrenen yabancı öğrencilerin karşılaştığı sorunlar: Atatürk üniversitesi örneği. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 7/29, 125-135.

  • Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E., Akgün, Ö., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2014). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara:Pegem Akademi

  • Demiralay, İ. (2015). Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde anlamsal açıdan karşılaşılan sorunlar veçözüm önerileri, Bu çalışma, 11-12 Kasım 2015 tarihlerinde İstanbul Aydın Üniversitesi tarafındandüzenlenen “Uluslar arası Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi Sempozyumu”nda sözlü bildiri olarak sunulmuştur.

  • Derman, S. (2010). Yabancı uyruklu öğrencilerin Türkiye Türkçesi öğreniminde karşılaştıkları sorunlar. Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 29, 227-247.

  • Doğan, A. (1989). Yabancıların Türkçeyi öğrenirken karşılaştıkları güçlükler ve yaptıkları bazı hatalar. Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi,6/1, 259-261.

  • Durmuş, M. (2013).Türkçenin yabancılara öğretimi: sorunlar, çözüm önerileri ve yabancılara Türkçeöğretiminin geleceğiyle ilgili görüşler. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Türkçenin Eğitimi Öğretimi Özel Sayısı, 6/11, 207-228.

  • Emin, M. N. (2016). Türkiye’deki Suriyeli çocukların eğitimi. Analiz. Ankara: Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı - SETA.

  • Er, O., Biçer, N. ve Bozkırlı, K. (2012). Yabancılara Türkçe öğretiminde karşılaşılan sorunların ilgili

  • Glesne, C. (2010). Becoming qualitative researchers: An introduction (4th ed.). USA:Pearson Publication.İşcan, A. (2011). Türkçenin yabancı dil olarak önemi, Uluslararası Avrasya Sosyal Bilimler Dergisi, 2/4, 29-36.

  • Kaldırım, A., ve Degeç, H. (2017). Difficulties that students who learn Turkish as a foreign languageencounter during listening skills. Eğitim Bilimleri Araştırmaları Dergisi ‐Journal of Educational Sciences Research, 7(1), 1‐17. http://ebad‐jesr.com/

  • Karababa, Z. (2009). Yabancı dil olarak Türkçenin öğretimi ve karşılaşılan sorunlar. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi,42/2, 265-277

  • Kolaç, E. (2008). “Küresel dil” kavramının düşündürdükleri. Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 16, 61-82

  • MEB. (2017). İzleme ve değerlendirme raporu. Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü. Erişim adresi:http://hbogm.meb.gov.tr/dosyalar/izlemedegerlendirmerapor/2017/mobile/index.html#p=1

  • Mutlu, H. ve Ayrancı, B. (2017). Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde geçmişten günümüze süregelen problemler. The Journal of International Lingual, Social and Educational Sciences, 3/2, 66-74

  • Özyürek, R. (2009). Türk devlet ve topluluklarından Türkiye üniversitelerine gelen Türk soylu yabancıuyruklu öğrencilerin Türkçe öğrenimlerinde karşılaştıkları sorunlar, Turkish Studies, 4/3, 1819-1862. Patton, M. (2002). Qualitative researchs & evaluation methods.California:Sage Publication.

  • Ünlü, H. (2011). Türkiye’de ve dünyada Türkçenin yabancılara öğretiminde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri. Gazi Üniversitesi Türkçe Araştırmaları Akademik Öğrenci Dergisi, S. 1/1, 108-116.

  • Valipour, V. ve Aidinlu, N. A. (2014). The effect of language games on learning English listening-speaking skills of Iranian pre-school students. Indian Journal Of Fundamental And Applied Life Sciences, 4(2), 647-650

  • Yaşar, E., Özden, M. ve Toprak, S. (2017). Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde tömerler ve akademik başarı. International Journal of Languages’ Education and Teaching, 5/3, 213-224.

  • Yıldırım, A.ve Şimşek, H. (2013). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayınevi.

  • Yıldız, Ü. ve Tunçel, H. (2014). Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde karşılaşılan sorunlar ve öneriler. Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Kuramlar, Yaklaşımlar, Etkinlikler.Ankara: Pegem Akademi.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics