PERCEPTIONS OF STUDENTS AND TEACHERS ABOUT THE LANGUAGE SKILLS IN THE CONTEXT OF TEACHING TURKISH AS AS A FOREIGN LANGUAGE

Author :  

Year-Number: 2015-Volume 3 Issue 1
Language : Turkish
Konu : null
Number of pages: 429-443
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu çalışmanın amacı yabancılara Türkçe öğretimi bağlamında öğrencilerin dil becerileri ihtiyaçlarını Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen öğrenciler/mezunlar ve öğretim süreçlerinde görev alan/almış öğretmenlerin algıları üzerinden belirlemektir. Çalışmada ayrıca dil becerilerinin öğretimi süreçlerinde üzerinde en çok durulan/zaman harcanan dil becerisini/becerilerini ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Çalışmada öğrencilerin yabancılara Türkçe öğretimi bağlamında dil becerileri ihtiyaçları ve öğretim süreçlerindeki mevcut durum öğrenci ve öğretmen algıları üzerinden araştırılmıştır. Araştırmanın evrenini 2013-2014 ve 2014-2015 eğitim-öğretim yılında Litvanya’da Vilnius Üniversitesinde Doğu Dilleri Merkezi Türkoloji Bölümü ve Filoloji Fakültesi Litvan Filolojisi ve Yabancı Dil (Türkçe) Programında Türkçe derslerine devam eden/mezun 12 Litvan öğrenci ile bu bölümlerde çalışan/çalışmış 3 Türkçe öğretmeni oluşturmaktadır. Bu çalışmada doküman incelemesi, görüşme ve odak grup görüşmesi (OGG) veri toplama tekniklerinden oluşan nitel bir araştırma deseni kullanılmıştır. Araştırmada öğrenciler/mezunlar, ders programları, ders içerikleri ve derslerin yürütüldüğü bölümlere yönelik veri toplama süreci sırasında daha çok doküman incelemesi tekniğinden faydalanılırken öğretmen ve öğrenci görüşleri yoluyla veri toplama boyutunda ise görüşme ve OGG tekniğinden yararlanılmıştır. Araştırma sonuçları öğrencilerin en çok ihtiyaç duyduğu dil becerisinin konuşma ve okuma olduğunu ortaya koymuştur. Çalışmada katılımcı görüşleri öğrencilerin dil becerisi ihtiyaçlarının öğrenim gördükleri bölüme göre farklılık gösterdiği yönündedir.

Keywords

Abstract

The aim of this study was to determine the needed language skills of the students/graduates through the perceptions of current students/graduates and current/former instructors that were the shareholders of the process of teaching Turkish as a foreing language. The study also aimed to find out the most actualized language skills in the teaching environments. In the study, within the context of teaching Turkish to foreigners, needed language skills of the students were investigated. The study was conducted with 12 students/graduates who study/studied at Vilnius University Centre of Oriental Studies Turkish Studies Program and Faculty of Philology Lithuanian Language and Philology Foreign Language (Turkish) Program in 2013-2014; 2014-2015 academic years. The other participants of the study were 3 instructors who teach/taught Turkish as a foreign language at the same university. The data collection instruments that were used in the study were document analysis for course contents, program descriptions, interviews with the current teachers/former teachers, and focus group interview with the students/graduates. The results of the study revealed that the most needed language skills by the students, as perceived by the participants, were speaking and reading. The study also revealed that according to the department they study at, students’ language skills needs differ.

Keywords


  • AÇIK, F. (2008).Türkiye’de Yabancılara Türkçe Öğretilirken Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm

  • AÇIK, F. (2008).Türkiye’de Yabancılara Türkçe Öğretilirken Karşılaşılan Sorunlar ve ÇözümÖnerileri, Doğu Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümü UluslararasıTürkçe Eğitimi ve Öğretimi Sempozyumu, 2008.http://turkoloji.cu.edu.tr/pdf/fatma_acik_yabancilara_turkce_ogretimi.pdf. Erişim: 30.03.2015

  • AKSAN, D. (1999), Anlambilim Konuları ve Türkçenin Anlambilimi, Ankara.

  • BRITISH COUNCIL BBC. (2008). Receptive Skills.http://www.teachingenglish.org.uk/think/knowledge-wiki/receptive-skills. Erişim: 31.03.2015.

  • BRITISH COUNCIL BBC.(2008). Productive Skills retrieved fromhttp://www.teachingenglish.org.uk/think/knowledge-wiki/productive-skills. Erişim:COŞKUN, A,. ve, DALOĞLU, A. (2010). Evaluating an English Language Teacher Education Program Through Peacock’s Model. Australian Journal of Teacher Education, 35(6).

  • ÇANGAL, Ö. (2013). Yabancılara Türkçe Öğretiminde Dil İhtiyaç Analizi: Bosna-Hersek Örneği. Yüksek Lisans Tezi: Ankara: Gazi Üniversitesi.

  • DARN, S. (2006).Content and Language Integrated Learning. Erişim: http://www.teachingenglish.org.uk/try/lesson-plans/a-content-language-integrated-

  • learning-lesson. Erişim: 05.12.2008.

  • DEVELİ, H. (2009). Hangi Türkçe. Dil ve Edebiyat Dergisi, 2(2), 4-6.

  • KARABABA, C., ve KARAGÜL, S. (2013). Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğrenenlere Yönelik Gereksinim Çözümlemesi. Eğitim ve Bilim, 38 (170), 361-371.

  • KARATAY, H. (2011). Süreç temelli yazma modelleri: Planlı yazma ve değerlendirme. (Ed.: Murat Özbay). Yazma eğitimi. Pegem Akademi Yay., 21-43.

  • KAVCAR, C., Oguzkan, F., ve Sever, S. (1999). Türkçe Ögretimi. Ankara: Engin Yayınları.LÜLE MERT, E. (2013). Türkçe öğretmen adaylarının dört temel dil becerisine ilişkin

  • MASDUQİ, H. 2008.CELTT 1 Survey: Staging Aims. Indonesia: LAPIS-ELTIS.SAĞLIK BAKANLIĞI (2007). Gençlik Danışmanlık ve Sağlık Hizmet Merkezleri İçin Dış UlaşımRehberi Gençlere Erişim Etkinlikleri Rehberi. Ankara: Ana Çocuk Sağlığı ve Aile PlanlamasıGenel Müdürlüğü. http://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/a%C3%A7sap19.pdf. Erişim: 31.03.2015

  • THOMAS L, MacMillan J, McColl E, Hale C. and Bond S. (1995). Comparison of focus group

  • YILDIRIM, A. ve Şimşek, H. (2005). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayınları.

  • YILDIZ, Ü. (2004). Beyaz Rusya Minsk devlet dilbilim üniversitesi yabancılar için Türkçe dileğitimi programının değerlendirilmesi üzerine bir alan çalışması. Doktora Tezi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi: Ankara.

  • YILDIZ, Ü. (2015). An Investigation into European Learners’ Needs with Regards to Turkish as a Foreign Language. Anthropologist, 19(3): 585-596.

  • YILMAZ, F. (2014). An investigation into students’ Turkish language needs at Jagiellonian University in Poland. Educational Research and Reviews, 9(16):555-561.

  • XHAFERİ, B., ve XHAFERİ, G. (2011). The English language skills in ESP for law course, Revista de Lenguas para Fines Específicos, 17, 431-448.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics