Geçici Eğitim Merkezindeki Sığınmacı Ortaokul Öğrencilerinin İkinci Dil Olarak Türkçe Konuşma Kaygılarının Değerlendirilmesi: Sakarya Örneği

Author:

Year-Number: 2017-Volume 5 Issue 4
Yayımlanma Tarihi: null
Language : Turkish
Konu : null
Number of pages: 504-520
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Yabancı dili veya ikinci dili öğrenmenin en iyi yolu onu konuşarak etkin bir şekilde kullanmaktan geçer. Ne yazık ki hedef dilde konuşmak, özellikle de o dili hızlı bir şekilde öğrenmek zorunda olan sığınmacı öğrenciler için yüksek seviyede kaygıya sebep olabilir. Bu araştırma, sığınmacı öğrencilerin ikinci dil olarak Türkçe dersinde konuşma kaygısına ve bu konuşma kaygısının ardında yatan sebeplere dair algılarını incelemektedir. Araştırma, 51 sığınmacı ortaokul öğrencisinin katılımıyla Karaman Geçici Eğitim Merkezinde yürütülmüştür. Veriler yazılı bir anket aracılığıyla elde edilmiştir. Katılımcılara, Young tarafından geliştirilen Yabancı Dil Konuşma Kaygısı Ölçeğinin Türkçeye çevrilmiş ve basitleştirilmiş bir örneği verilmiştir. Araştırmanın bulgularına göre öğrenciler genellikle; konuştukları konular hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığından, öğretmenlerinin hatalarını çok sık düzeltmesinden, Türkçenin kurallarını iyi bilmediklerinden ve öğretmenlerinin önünde Türkçe konuşurken hata yapma korkusundan kaygılanmaktadır. Sığınmacı öğrenciler aynı zamanda not verileceğini bildiklerinde ve kısa süre içerisinde çok konu öğrendiklerinde kaygılandıklarını belirtmişlerdir. Bunun yanı sıra, sınıflardaki öğrenci sayısı ve sınıf arkadaşı faktörlerinin onlarda ciddi seviyede kaygıya sebep olmadığı bulunmuştur. Öğrencileri sınıfta konuşmaya teşvik etmek için öğretmenlerin en fazla düşük seviyede kaygıya sebep olacak ortam yaratmaları gerekmektedir. Az seviyede kaygı birçok araştırmacı tarafından faydalı görülmektedir çünkü az seviyede kaygı konuşma etkinliğinin bir parçası olmak için gerekli olan motivasyonu ve enerjiyi öğrencilere sağlayarak onların performansını iyileştirir.

Keywords

Abstract

An effective way to learn any foreign or second language is to use it actively by speaking. Unfortunately, speaking in the target language seems to provoke a great level of anxiety, especially for refugees who have to learn the language quickly. This research aims to explore the refugee learners’ perceptions of speaking anxiety in Turkish as a second language classrooms and the sources that lie behind this speaking anxiety. The study was conducted at Karaman Temporary Education Center with the participation of 51 refugee middle-school students. Data were collected through a written questionnaire. The participants were given a translated and simplified version of the Foreign Language Speaking Anxiety Scale, which was developed by Young. The findings revealed that refugee students were experiencing anxiety mainly because they lack knowledge on the topics they talk about in the class, teachers correct all student mistakes or they do it too often, refugee students don’t know the rules of Turkish very well, and due to fear of making mistakes while talking in front of their teachers. Refugee students also reported that they feel anxious when they know they will be graded, and when they are forced to learn too much in a short span of time.On the other hand, it was found that the number of students in classes and the factor of class mates do not constitute major sources of speaking anxiety in Turkish. In order to encourage speaking in a classroom it is important for teachers to create a pleasant atmosphere where students experience not more than only a small amount of anxiety which is considered as helpful by many researchers as it improves performance by providing students with the motivation and energy needed to take part in speaking activities.

Keywords